- en del af Odsherred Kommune
Overgang fra vuggestue til børnehaven

At starte i børnehave er en stor ting for et barn, men dobbelt så stort for forældrene.

At starte i børnehave er en stor ting for et barn, men dobbelt så stort for forældrene.

Barnet glæder sig, så er man nemlig stor, når man skal i børnehave - det siger alle i hvert fald. Men forældrene tænker, Er mit barn klar til det? De ser så store ud de andre børn! Og hvad så med at sove? Og mit barn bruger jo stadig ble!

Der er mange spørgsmål der fylder, men denne overgangs beskrivelse vil vi forsøge at gøre overgangen så blid som muligt, for både barn og forældre.

Børnene i vuggestuen besøger børnehaven så ofte det kan lade sig gøre. Gruppens antal er svingende, men ligger generelt mellem 4-6 børn.

Dette er med til, at gøre starten i børnehaven lettere. Børnene øver sig i at finde deres garderobe, selv at tage sutsko af, tage tøj på og finde garderoben igen til enten sutsko eller overtøj. Det lyder alt sammen meget simpelt, men man kan altså godt blive mægtig distraheret af alle mulige andre og meget mere spændene ting ude i den garderobe, specielt når man er sammen med vennerne. Det er derfor rigtig vigtigt at I som forældre også øver med børnene der hjemme. Når jeres barn starter i børnehave skal de nemlig selv tage tøj af og på, og da normeringen af personale ikke er lige så stor i børnehaven som i vuggestuen, er der heller ikke så meget tid til at hjælpe det enkelte barn.

Når vi besøger børnehaven, er det Grøn stue vi besøger. Grøn Stue er stuen for de yngste børnehavebørn, så her møder børnene gamle kammerater, der nu er blevet store børnehavebørn. Her har børnene mulighed for at lære de voksne og alle børnene at kende. Vi leger med deres legetøj, tegner med deres tusser, lægger puslespil m.m. Børnene starter i børnehaven, den måned, hvor de ca. fylder 2 år og 10 måneder, andre først når de er 3år - det er personalet der vurderer om jeres barn er klar til børnehave.

Vi vil her prøve at give jer et par tips til en god børnehavestart. Rigtig / forkert.

·       Når man går i børnehave bruger man ikke sut! Forkert..

Hvis barnet bruger sut, så er det ikke nu man skal tage den fra barnet. Sutten kan være lige præcis den der giver tryghed når barnet starter.

·       Når man starter i børnehave bruger man ikke ble! Forkert.

Når jeres barn starter i børnehave skal der ikke bruges energi på at gøre barnet renligt. Hermed ikke sagt at I ikke skal pottetræne, men I skal ikke presse på for at gøre barnet renligt. Lige som i vuggestuen, skal jeres barn selv tage sin ble af når det skal skiftes, derfor må jeres barn ikke have bodystock og blebukser på. Når jeres barn så er faldet til, og er blevet tryg ved de nye omgivelser, kan I i samarbejdet med børnehaven lave en plan for hvornår barnet skal smide bleen..

·       Når man går i børnehave sover man ikke til middag mere!

Forkert.. Man kan sagtens sove til middage i børnehaven. I børnehaven har vi madrasser, puder og dyner, lige som i vuggestuen. Jeres barn er velkomment til at have en sovebamse, nusseklud, sut m.m med når det skal sove men det skal ligge i sove kassen på badeværelset.

Der soves til middag mellem kl. 12:00-14:00

·       Når man starter i børnehave er man en stor dreng/pige! Det er både rigtig og forkert.. Men I skal som forældre huske på at jeres barn bliver det yngste i børnehaven, og så kan man godt føle sig lille. Derfor skal jeres krav til barnet også være realistiske i forhold til barnets alder

·       Når man gå i børnehave tager man selv sit tøj af og på? Rigtig og forkert.. Man skal som forældre vælge sine kampe. Når I afleverer, kan jeres barn godt selv tage sit tøj af, og sine sutsko på - men når I henter om eftermiddagen har jeres barn været i gang i mange timer. Når man bliver hentet, og ser sin mor/far er det som om at de sidste kræfter siver ud af kroppen, og man kan ingen ting. For at I som forældre skal komme ud af døren på en god måde, er det her en god ide at I som forældre hjælper/giver barnet tøj på. Så undgår I nemlig en konflikt som kan vare længe.

 

·       Mit barn skal vel "køres" ind i børnehaven? Rigtig..

Men ikke lige som hvis det var en "ny" børnehave. Jeres barn har besøgt børnehaven, og stuen rigtig mange gange, og kender derfor godt de voksne på stuen. Derfor er det selvfølgeligt stadig en god ide at begynde i det små, men I som forældre behøver ikke at bruge en uge på indkøring.

 

Husk; trygge forældre = trygge børn